Kudłate niemowlę

717299_original

Wielu z was prawidłowo odpowiedziało na pytanie z poprzedniego postu. Niedźwiadek ssie mleko matki. Co prawda, osesek dorównuje mamusi pod względem rozmiarów.

Na większości terytorium Rosji niedźwiedzice karmią swoje młode stosunkowo krótko. Na przykład w środkowoeuropejskiej części Rosji niedźwiadki przychodzą na świat zazwyczaj w styczniu, w gawrze, a już pod koniec lipca matka przestaje je karmić mlekiem. Siedmiomiesięczne niedźwiadki są w zasadzie samodzielne i w razie utraty matki są w stanie przeżyć.

Na Kamczatce natomiast sytuacja jest bardziej złożona. Tutaj niedźwiedzice karmią mlekiem i tegoroczne, i zeszłoroczne młode (te ostatnie zwane są piastunami). A niedźwiadek ze zdjęcia wkroczył w co najmniej trzeci rok życia. Siłą dorównuje swojej mamusi i nieszczególnie liczy się z jej zdaniem: żąda mleka, kiedy ma na nie ochotę, ignorując słabe protesty rodzicielki.

717011_original717709_original717932_original718234_originalA to zdjęcie dla porównania. Tak wyglądają niedźwiadki z ubiegłorocznego miotu (piastuny), ssące mleko matki.

Advertisements

2 comments

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s