Wiosenne misie

0013qx37

W ostatniej dekadzie kwietnia gwałtownie się ociepliło i z każdym dniem pojawia się coraz więcej niedźwiedzi. W przypadku kamczackich niedźwiedzi okres budzenia się ze snu zimowego rozciągnięty jest na prawie trzy miesiące: od połowy marca do początku czerwca. Jako pierwsze wychodzą z gawr samce i bezdzietne samice, a jako ostatnie — matki z młodymi. Małych niedźwiadków jak dotąd nie zaobserwowałem, natomiast codziennie widzę po kilka samotnych dorosłych osobników.

Na razie niedźwiedzie nie mogą liczyć na regularne pożywianie się. Szczęśliwcy znajdą jakieś jadalne resztki wyrzucone przez ocean albo jakąś odtajałą z lodu padlinę. Zwierzęta próbują jeść roślinne wiechcie, zeszłoroczne jagody, rozkopywać nory świstaków i susłów, wydobywać spod lodu rybie truchła — to jednak nie pokrywa ich zapotrzebowania energetycznego w nadal zimnej porze roku. Udaje im się przeżyć dzięki zgromadzonym zapasom tłuszczu. Pokutuje przekonanie, że niedźwiedzie wychodzą z legowisk wyczerpane, głodne i złe. Ale w istocie w czasie zimowego snu wykorzystują one nie więcej niż 30-40% zapasów tłuszczu. Reszta przeznaczona jest na okres wiosennej głodówki. Dopiero pod koniec maja zwierzęta zaczynają wyglądać mizernie. Teraz zaś są w świetnej formie i zupełnie nie widać, żeby cierpiały.

Codziennie, nawet jeśli nie ruszam się nigdzie z miejsca, udaje mi się zobaczyć kilka niedźwiedzi. Idąc nad ocean, misie mijają moją chatkę, a czasem zachodzą, żeby zerknąć na człowieka. Co więcej, nieopodal mojej siedziby zamieszkała młoda samica, którą nazwałem Suziemką (od nazwy ośrodka administracyjnego rejonu suziemskiego w obwodzie briańskim). Niedźwiedzica okazuje mi dużo zaufania i pozwala zbliżać się na odległość pięćdziesięciu kroków. Zauważyłem, że dużo czasu spędza bawiąc się sama ze sobą — a tak z pewnością nie zachowywałoby się zwierzę cierpiące z głodu.

W znacznie trudniejszej sytuacji są samice z tegorocznymi młodymi, ponieważ małe niedźwiadki wykorzystują zapasy tłuszczowe swojej matki, pijąc mleko. Ponadto samice nie prowadzą swoich dzieci w najlepsze miejsca żerowania, jako że te zazwyczaj zajęte są przez dominujące samce, niekiedy skłonne do kanibalizmu.

0013s0qq0013r8tb0013t9haNiedźwiedź gotowy jest kopać w śniegu i kruszyć lód, ażeby dostać się do zeszłorocznej stęchłej rybiej głowy. Ale jest to raczej „sportowe” zajęcie, ponieważ zwierzę spali w trakcie niego znacznie więcej energii, niż zyska z samej zdobyczy…

0013w3gq0013x39p0013y645

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s